søndag 30. oktober 2011

Revekaien 30. oktober - gråseiler!

Den vindfulle høsten holder fremdeles stasjonen stengt. Meldingene for formiddagen sa SV laber-frisk bris og solgløtt, satte meg derfor på Revekaien for å se om det var mulig å knipse noen forbitrekkende sjøfugl. Noen solgløtt dukket aldri frem, med det skulle vise seg at den varme følelsen likevel ikke var langt unna.

Ca. kl 10.40 kommer plutselig en seiler rett foran bilen, og jeg fikk det travelt med å komme meg ut med kameraet. Samtidig kom Geir Kristensen ned på kaien, et viser seg at Eirik Jacobsen har sett fuglen i noen minutter fra sin posisjon lenger inne ved "tarestranden" og gitt beskjed til Geir som var rett i nærheten. Fuglen gir et lyst helhetsinntrykk og har godt synlige bremmer på undersiden, men er er det nok? Jeg får trykt av en del bilder når fuglen passerer forbi et par ganger, før den forsvinner sørover.

Bildene er behandlet ved å redusere "highligts" og lysne skygger, men ellers er det ikke gjort noe med dem.Lyst helhetsinntrykk, mørkt øye trer tydelig frem i lyst hode, litt klumpete form med markert "bump" i overgangen mellom rygg og stjert.Mye lyse bremmer skaper et lyst område på armen.Nest ytre håndsvingfjær virker lengre enn ytre, noe som bidrar til en mer butt vingespiss enn hos tårnseiler. Ryggen er kontrasterende mørk mot lysere hode og overgump.Stor lys strupeflekk. Klikk på bildet og få det opp i full størrelse, så synes de lyse bremmene på undersiden.Lys arm fra en annen vinkel; merk også den kraftige kroppsformen med markert overgang mellom overgump og stjert.Kontrast mellom mørke smådekkere og lysere stordekkere og svingfjær på undervingen.


Konklusjonen er gråseiler. Funnet er det tredje i Rogaland og det første i Klepp kommune. Fuglen ble sett ca. en time seinere innenfor sanddynene vest for Revtangen OS, av Morten Kersbergen og Egil Ween.

Alf Tore Mjøs

1 kommentar: