søndag 19. desember 2010

Revtangen OS 19. desember - førjulsaction!

Minus fem grader og lette snøbyger på Revtangen i dag, nesten vindstille med et svakt østlig drag. Nettfangsten begynte relativt seint for at fuglene skulle få i seg litt frokost, nettene ble ikke satt opp før kl 10.15 og tatt ned ca. kl 14.

Dagen i dag var et godt eksempel på at stasjoner langs kysten av Sør-Norge bør da dekning året rundt. Mye av interesse skjedde i løpet av fire timer! Antall merkinger gikk noe ned, vesentlig fordi mange av de tilstedeværende fuglene allerede har ring. Likevel ble det 52 nymerkinger:

Svarttrost 1, pilfink 22, bokfink 1, bjørkefink 9, grønnfink 1, gråsisik 7, gulspurv 11.

Blant kontrollene var det mange interessante: to gulspurver merket vinteren 2009/2010 var tilbake, to pilfinker merket som juv. i juli dukket opp for første gang siden de ble merket og en gulspurv merket som 1K 31.8.2008 gjorde sitt fjerde mistnettbesøk på Revtangen. Det mest overraskende var imidertid en voksen svarttrosthann, som ble merket som 3K+ hann i juni 2008 og ikke har vært registrert siden. Dessuten et udiskutabelt høydepunkt i form av en fremmedkontroll av PILFINK, er det mulig?!??

En gulspurv 1K hann med hybridkarakterer var en annen interressant fangst, se bilder.Komplett kastanjebrun øyering og kastanjebrun mustasje som vider seg kraftig ut på siden av strupen er utenfor den normale variasjonen til hanner av gulspurv. Hvite fjærtjafser spredt i øvre bryst, halssider og langs issesidestripen er også "suspekt", og fuglen bør trolig klassifiseres som en gulspurv-lik hybrid. Probable hybrid yellowhammer x pine bunting, notice chestnut orbital ring and moustaches and whitish feather fringes scattered in the chest, neck and head.Gulspurv 2k+ hann. Yellowhammer 2y+ male.

Som om ikke dette var underholdning nok, kom en glente trekkende sørfra og landet på trafo'en nord for Langnebbabukta, og gav fine observasjonsforhold for alle som holdt seg på avstand og brukte teleskopet. Helt til noen overivrige fotografer ikke kunne dy seg, og det gikk som de pleier å gå.Glente 2K+ Reve 19.12.2010, tatt på laaangt hold fra veien og kraftig blåst opp. Red kite at Reve on December 19th 2010, the first winter record here for 20 years.

Alf Tore Mjøs


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar