søndag 9. januar 2011

Vannfuglmerking 9. januar

Vindfullt og vått på Jæren i dag. 1-2 plussgrader, sludd- og regnbyger og SV kuling. Tok runden på noen av de plassene der de urbane vannfuglene samles, med tanke på ringmerking og avlesning av fargeringer.

Første stopp var Stokkalandsvatnet i Sandnes, vanskelig å fange noe her men 3 fiskemåker med fargeringer ble avlest. På Sandnes Brygge var det samlet mye fugl, men ikke en eneste fargering å se blant 120 gråmåker og drøye 100 fiskemåker. Ca. 800 toppand, 1 bergand, 1 laksand, 6 knoppsvaner, 1 toppdykker og 8 sothøner her.

Neste stopp var Tømmervika på Hundvåg, en lur liten foringsplass full av "monsterstokkender". Det var her vi fanget og merket kortnebbgås i fjor. 3 fargeringer på voksne fiskemåker som satt på et par nausttak, hvorav J282 var merket på Vestvågøy i Nordland som unge i juli 2006. Dagens registrering var den første siden da. Et knoppsvanepar med to 2K'er lot seg villig lokke til avstand = 0, men en 2K fiskemåke med "feil" form på ringen fikk oppmerksomhet først. Den var hissig på brødet og lot seg enkelt fange, på ringen stod det "Helsinki" - en god start! Herr og fru svane ble utstyrt med ring, ungene får vente til neste besøk. En voksen sivhøne var beste observasjon her.

I Vågen i Stavanger var det 23 knoppsvaner tett pakket i en klump, sammen med ca. 60 gråmåker og 11 sothøner. Hadde ikke flere svaneringer, så her er det mye ugjort arbeid ennå. Fanget en sothøne, som viste seg å være en kontroll. Neste stopp Breiavatnet, ytterligere 7 voksne fiskemåker med hvite fargeringer ble avlest på isen. Ingen fangstforsøk her.

Siste stopp i dag ble Store Stokkavatnet, ved foringsplassen på Madlasiden (utløpet). Turstien rundt vannet var dekket av et tykt lagt blankpolert is med vann på toppen, sikkert derfor at lite folk la søndagsturen dit i dag! Fuglene var nemlig usedvanlig hissige på maten til søndag ettermiddag å være. Hele 9 sothøner ble fanget, to kontroller og 7 nymerkinger. Også 17 fiskemåker fanget, 4 kontroller og 13 nymerkinger. En fargemerket fiskemåke avlest. Ca. 83 sothøner hadde tilhold i råken, mao. nokså stabilt sammenlignet med tidligere i vinter. Ellers 4 knoppsvaner (1 avlest), 1 sivhøne, 2 fasan.

Nå er tiden for å lese fargeringer, hvis du vil bidra med mer kunnskap om våre "urbane" måker kan du rapportere dine avlesninger på denne siden:

Alf Tore Mjøs

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar