onsdag 3. mars 2010

Lyspunkt for svaner og andre vannfugler!Endelig gode nyheter for svaner og andre sultne vannfugler på Jæren! Krisefôring er nå igangsatt i et omfang som virkelig monner. I dag har Statens Naturoppsyn tatt ansvar og lagt ut mengder med brødmat og annet fuglefôr. De siste dagene har fuglene også fått et betydelig antall brød fra Naturvernforbundet i Rogaland og Revtangen Ornitologiske Stasjon, i tillegg til et ukjent antall privatpersoner. SNO, Naturvernforbundet og Revtangen OS kommer til å fortsette å legge ut mat så lange det er nødvendig. Flere av bøndene i området har velvillig stilt sine jorder til disposisjon, det er veldig viktig siden det gir oss mulighet til å fortsette fôringen på de stedene der de nå har lært seg at det er godsaker å hente.

Fuglene har dessuten funnet det fôret som Klepp kommune fikk lagt ut ved Orreosen i forrige uke. I dag var det 120 sangsvaner og noen få gjess som mesket seg med gulrot og kålrot, et oppløftende syn! Dersom det finnes mer av samme sorten på lager, så vil det helt sikkert være behov for det.

Alle kan bidra, brødmat virker å være det foretrukne. Det inneholder også adskillig mer kalorier enn grønnsaker, og kalorier har de bruk for nå. Hvis noen har brød tilgjengelig, bør dette legges ut på jordene ca. 200 meter sør for gården Ljoshaug på Reve, på vestsiden av veien. Plassen ligger en drøy halv kilometer nord for avkjøringen til Friluftshuset. Her har grunneier godkjent fôringen. Et alternativ er å plassere brød langs nordbredden av Orreelva, enten ca. 30 meter ovenfor brua eller 100-150 meter nedenfor brua. Del brødet i store biter, det holder å dele et stort brød i 5-6 biter.

Alf Tore Mjøs

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar