lørdag 9. januar 2010

Andefangst i kulden

I løpet av den siste uken har det vært beinkaldt på Jæren i likhet med i resten av landet. Det kaldeste vi har registrert var -21 grader både på Boresletta og ved Øksnevad i Klepp om kvelden onsdag 6.januar.

I dag var det tid for et nytt raid med brødposer og ringmerkingstang. Temperaturen varierte mellom -19 (Øksnevad kl 10.30) og -8 (Nærbø kl. 14.30), så det var kjølig nok i dag også.

Store Stokkavatn 9.januar 2010.

På Store Stokkavatn skulle "heile byen" på skøyter, så det var mye forstyrrelser og lite effektiv fangst. Likevel ble det 2 stokkand, 1 toppand og 3 sothøne.

Dvergdykker, Store Stokkavatn 9.januar 2010.

Sjekket Sandvedparken i Sandnes, der en del ender har samlet seg i elven. De fores i nedre del av parken, men det er neppe særlig mer enn 150 fugl og de er ikke vant med å bli foret på denne plassen. Ikke så effektivt å fange, men det ble 3 stokkender. Blant kuriøse observasjoner kan nevnes en toppdykker som svømte rundt i den grunne elven, mer forventet var det med 3 laksandhanner. På Stokkalandsvatnet var det umulig å fange, der er det kun åpent vann rett under broen. 5 laksandhanner og to sothøner spiste brød sammen med ca. 120 stokkender.

I Mølledammen på Bryne har det nå samlet seg riktig bra med ender, og fangsten var nok en gang upåklagelig. 14 stokkand ble merket, dessuten en kontroll av en fugl merket en tidligere vinter. I Nærbøparken var det ville tilstander, 36 stokkender fikk ring. Blant observasjoner fra Nærbøparken kan nevnes 4 sivhøne og en flaggspett. Leif Sigmund Vigre, som har det daglige tilsynet med parken og fuglene der, var behjelpelig og fanget flere stokkender til oss mens han foret fuglene. Ikke så vanskelig, når stokkendene krabbet oppi brødbøtta!

Ringmerking 9.1.2010:
Stokkand 55, toppand 1, sothøne 3
Kun håndfangst kl 11-15.30.
Alf Tore Mjøs

1 kommentar:

  1. Imponerende tall på stokkand!
    Det er omtrent de samme temperaturene her i Oslobyen, men vi får ikke mer enn et par tre stykker på hvert sted. Det kan virke som de har sett oss før…

    Carsten

    SvarSlett