tirsdag 12. januar 2010

Exit for vinterbestanden av rugde?

Det kan kanskje virke som om denne bloggen KUN omhandler døde rugder og råker med stokkender i, men hittil i januar har det stort sett vært der fokusen har ligget. Vi garanterer at andre tema blir tatt opp etter hvert.... Omfanget av vinterrugdenes tragiske endelikt blir stadig større. I går kom Erik Thoring, leder av Naturvernforbundet i Rogaland, opp på Stavanger Museum med en pose med 12 rugder. Alle i god stand, døde av sult/kulde. Samtlige var funnet på lørdag langs en ca. 100 meter lang strekning ved Ramsvik, et turområde ut mot fjorden sør i bydelen Storhaug. Thoring hadde blitt tipset av en lokal barnehage, der barna hadde funnet mengder av døde rugder på sin oppdagerferd i skogen. Med over 20 rugder alt på frys, nærmet det seg allerede et materiale som var stort nok til å bearbeide. Vi tok turen ned til Ramsvik i formiddag for å se om vi kunne finne flere. Resultatet av 1,5 timers innsats av to mann er synlig på bildet - ytterligere 40 døde rugder! I tillegg ble det funnet 6 ribber. Noen få manglet hode, men 35 av dem var urørt. Sammen med en rapport om 41 døde rugder langs en 400 meter lang strekning på Stord er dette sjokkerende tall - at rugder dør i slik kulde er ikke overraskende, men hva gjør de her i slike vanvittige mengder?!? Det ble i dag ikke observert en eneste levende rugde, verken ved Ramsvik eller på Revtangen Ornitologiske Stasjon.


Typisk rugdehabitat ved Ramsvik, rik sørvendt blandingsskog med innslag av kristtorn, vivendel og eføy, med mye løv på bakken, moser og bregner. Foto: Alf Tore Mjøs


Mølledammen på Bryne. Foto: Morten Stokke

Etter lunsj tok vi turen til Bryne og Nærbø, for å hente en død knoppsvane til museets samlinger og for å prøve fangst av stokkender. Selv om temperaturen etter hvert har steget til -3 til -6 på dagtid, er det fremdeles mange "motiverte" ender på foringsplassene. Dagens total kom opp i 36 merket etter besøk i Mølledammen og Sandtangen på Bryne, samt Nærbøparken.


Sandtangen, Bryne. Foto: Alf Tore MjøsNærbøparken. Foto: Morten Stokke.

Observasjoner:
Ramsvik, Stavanger: Hønsehauk 1, svartttrost 4, rødvingetrost 2, gjerdesmett 4, nøtteskrike 1.

Mølledammen, Bryne: Stokkand ca. 400, toppand 6, sivhøne 2 (3K+)

Sandtangen, Bryne: Stokkand ca. 100, toppand 1, sothøne 8, ringdue 2

Nærbøparken: Stokkand 4-500, sivhøne 4 (3K+), sidensvans 1

Vik, Klepp: Myrhauk 1 ad M. En ubestemt ugle (trolig jordugle) jaktet over jordekanter et stykke sør for Vik.

Ringmerking: Stokkand 36
Kun håndfangst kl. 13-15.
Morten Stokke og Alf Tore Mjøs

1 kommentar:

  1. Kanskje litt ufint forslag, men er ikke rugder velsmakende?
    Tragisk at de fryser ihjel!

    SvarSlett