søndag 21. februar 2010

Ingen vårtegn å spore

Vinteren holder fremdeles Jæren i et jerngrep, både trekkfugler og andre vårtegn uteblir. I helga ble det gjort spede forsøk på ringmerking (Stavanger sentrum , en time fredag), Revtangen OS (lørdag) og andefangst på Bryne og Nærbø (søndag). Ingen stor suksess.

Søndag dro undertegnede en tur til Hellvik i Egersund for å hente noen vindusdrepte fugler til Stavanger Museum. På veien ble det kikket etter ihjelfrosne sangsvaner, dem er det mange av på Jæren nå. En voksen ble plukket inn fra vannkanten i Hellvikvannet, en voksen lå på et jorde inn mot Hølland i Hå, en ungfugl ble hentet inn fra elva like nedenfor Bjårvatnet. Ved Bjårvatnet lå det ytterligere tre døde svaner som det ikke var mulig å få tak i, to på isen midt utpå vatnet og en ungfugl på isen i elva. Trolig har disse ligget der en stund. Sammen men en ungfugl som ble funnet i Orreelva på lørdag ble det fire nye til fryserommet på museet denne helga.


Sangsvane 2K, død i elva nedenfor Bjårvatnet. Samlet inn til Stavanger Museum. Dead 2Y whooper swan, collected for Stavanger Museum.

Det var mildt sagt ufyselig på Jæren i dag, -8 grader og frisk bris/liten kuling og snøfokk. Legger ut noen stemningsbilder fra Kvassheim, hvor et fåtall brunnakker, stokkender og ca. 10 sangsvaner satt og hutret.


Elven, like ovenfor veien.


Kvassheim fyr 21.2. Kvassheim lighthouse, normally a nice place to go birding, but not today in minus 8 and strong breeze.

Ringmerking 19.-21.2.
Knoppsvane 2, stokkand 1, fiskemåke 16, svarttrost 1, gulspurv 1.

Ringing 19.-21.2. Mute swan 2, mallard 1, common gull 16, blackbird 1, yellowhammer 1.

Noen spredte observasjoner (scattered observations):
Orreelvas utløp 20.2 (Asbjørn Folvik og Alf Tore Mjøs)
Fjellerke 4, bergand 12.
Shore lark 4, greater scaup 12

Hellvik, Eigersund 21.2 (Alf Tore Mjøs)
Horndykker 5, knoppsvane 3 ad, stokkand 60, bergand 1 FF, sjøorre 3
Slavonian grebe 5, mute swan 3, mallard 60, greater scaup 1, velvet scoter 3

Sirevåg 21.2
Dvergdykker 1
Little grebe 1

Elva nedenfor Bjårvatnet 21.2
Lappfiskand 3 FF
Smew 3 (redheads)

Bjårvatnet 21.2
Myrhauk 1 FF, sangsvane 13
Hen harrier 1 female/young, whooper swan 13

Søylandsvatnet 21.2
Vandrefalk 1 ad
Peregrine 1 ad

Mølledammen, Bryne
Sivhøne 2 ad, stokkand 400+, mandarinand 1 FF, kornkråke 10. Mandarinanden har ikke vært der tidligere i vinter, og virket å ha alle håndsvingfjær i behold på begge vingene.
Moorhen 2 ad, mallard 400, mandarin duck 1, rook 10Alf Tore Mjøs

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar